Ga naar de webshop

Accu's, Motoraccu's, Startmotoren, Dynamo's en meer!

+ Bekijk aanbod particulieren

Begrippenlijst

Zelfontlading

Verlies van energie bij een accu. Dit is een normaal verschijnsel. Verhelp dit met regelmatig opladen. Kijk bij accessoires voor een geschikte acculader.

Standby

Gereedstaande accu die bij uitval van netspanning gewenste voeding levert. Toepassing bij computers, alarmsystemen e.d.

Cyclische belasting

Het regelmatig of zeer frequent ontladen van accu's zoals bij vorkheftrucks, speelgoed e.d. Door ze aan te sluiten op een acculader worden de accu's weer opgeladen.

Druppellader

Acculader die een stilstaande accu in een goede conditie houdt. De eindspanning is gemiddeld 2,25 volt per cel.

Piekspanningsbeveiliging

Beveiliging die voorkomt dat een acculader te hoge spanning levert, waardoor electronica beschadigt.

Reviseren/revisie

Demonteren van een unit. Testen, schoonmaken en vervangen van aan slijtage onderhevige onderdelen. Monteren en uitgebreid testen.

Buisjesplaten

Positieve plaat in een tractieaccu. Reduceert het verlies van loodpasta, waardoor de levensduur van de accu wordt verlengd.

Cycli

Ontladen en herladen van een accu.

Gasspanning/eindspanning

Een laadniveau van 90 tot 100% in een accu.

Sulfaatvorming

Bij lange stilstand ontstaan er zwavelkristallen (witte vlekken) in een accucel. Dit tast de platen en de isolatie aan, hierdoor ontstaat ernstig capaciteitsverlies.

Accukenmerken

De open accu

Accu die met behulp van draaidoppen geopend kan worden. De accu staat in verbinding met de buitenlucht. Deze accu is niet onderhoudsvrij en moet zo nodig bijgevuld worden. Een voordeel is dat alle cellen met een zuurweger gemeten kunnen worden.

De gesloten accu

Een gesloten accu staat in verbinding met de buitenlucht via een ventiel. Deze accu is onderhoudsvrij en bijvullen is niet nodig. Nadeel; niet alle cellen zijn te meten.

De vlak-plaat startaccu (nat)

Veelgebruikte accu voor het starten van een auto, vrachtwagen, schip e.d. Ontworpen om kort maar krachtig energie te leveren.

De vlak-plaat semi-tractieaccu (nat)

In tegenstelling tot de start-accu is deze accu geschikt om lang en constant energie te leveren. Veel gebruikt voor verlichting, aandrijving van elektromotoren e.d.

De tractieaccu of tractiebatterij (nat)

Accu die geschikt is voor intensief en cyclisch gebruik. Geschikt voor binnenvaart, heftrucks en intern transport. Periodiek onderwerpen aan een egalisatielading, waarbij de accu enkele uren wordt doorgeladen.

De gesloten accu (Sealed Lead Acid)

Deze accu is geschikt voor toepassingen in gevoelige apparatuur en standby-gebruik. Veel gebruikt in modelbouw, speelgoed, alarmsystemen e.d.

De gesloten opgerolde cel-accu

Variant op de Sealed Lead Acid accu en levert kortstondig hoge stroom zonder warm te worden. Ook wel bekend onder de naam Maxxima 900 of Optima Redtop.